· 

Bullet Journal Begrippenlijst

In de Bullet Journal community kom je heel veel termen tegen die misschien niet allemaal bekend zijn voor je. Spread? Filofax? Calendex? Leuchtturm? Weekly? Deze blogpost behandelt al deze begrippen zodat jij alle heftige discussies en lange Bullet Journal-related blogberichten kan begrijpen zonder moeite 😊 .

Bleeding: Bleeding is wat een pen doet bij schrijven als de inkt uitvloeit op het papier. 

Brushpennen: Dit zijn pennen die zijn voorzien van twee verschillende punten; een fijne punt en een penseelpunt. 

BuJo: Dit is de afkorting voor het woord Bullet Journal. Hierop zijn veel variaties te vinden, zoals BuJo’ing als afkorting voor Bullet Journalling, BuJo’ers als afkorting voor Bullet Journallers.. Ga zo maar door!

Bullet Journal: Het begrip waar het allemaal om draait! Een Bullet Journal is de manier die jij toepast in een notitieboek om snel en overzichtelijk al jouw taken en gedachten te noteren. Meer informatie over een Bullet Journal in het algemeen? Lees deze blogpost!

Calendex: De calendex is een combinatie van de woorden calender en index. Dit is een soort van jaarkalender/future log (nog een term, hiep hoi) waarin je verwijst naar de pagina’s waarin meer informatie staat over een bepaalde event. Meer informatie over de calendex is hierte vinden.

Collecties: Collecties zijn verzamelpagina’s over allemaal mogelijke onderwerpen. Meer lezen over collecties kan hier. Collecties kunnen veel verschillende dingen zijn, zoals lijstjes, projecten of alle andere dingen die jij in jouw Bullet Journal kwijt wil.

Daily log: Dit is een overzicht van één bepaalde dag, waarin meestal gebruik wordt gemaakt van Rapid Logging (ook van dit begrip staat een uitleg in deze lijst). 

Doodle / doodling: Doodling is een manier van tekeningetjes en illustraties maken. 

Dutch Door: Dit is een manier om wekelijkse overzichten te maken. Hierin maak je gebruik van geknipte of gevouwen pagina’s om zo veel informatie op één spread te krijgen. Over dit onderwerp hebben we een hele blogpost geschreven, die hier te vinden is.

Filofax: Een Filofax is een merk dat losbladige ringbandsystemen verkoopt. Dit kan handig zijn voor Bullet Journalling aangezien je hierin pagina’s kan verplaatsen.

Future log: Dit zijn pagina’s waarin je vooruit gaat werken en afspraken voor ver in de toekomst kunt noteren. Future logs kun je tegenkomen in de vorm van jaarkalenders, maar ook gewoon als overzicht waarin belangrijke afspraken onder elkaar worden genoteerd.

Ghosting: Dit is een term die wordt gebruikt als inkt door een bladzijde heen te zien is aan de andere kant van de pagina. Ghosting is bijna niet te voorkomen, maar toch zijn er bepaalde soort pennen die zorgen voor minder ghosting dan anderen.

Habit Tracker: Met een Habit Tracker kun je jouw gewoontes bijhouden en hier patronen in ontdekken. Meer hierover is te lezen in deze blogpost.

Index: Dit zijn de eerste pagina's van je notebook. Hier kun je alle pagina's met het bijbehorende paginanummer opschrijven om snel je belangrijke pagina's terug te vinden. 

Leuchtturm: Leuchtturm1917 is misschien wel het bekendste notitieboek-merk in de wereld van Bullet Journalling. Ryder Carrol heeft ook samen met dit Duitse merkt een speciaal notitieboek op de markt gebracht voor Bullet Journalling.

Migratie: Migreren is het verplaatsen van taken of collecties in jouw Bullet Journal. Zo kan je bijvoorbeeld taken van jouw future log verplaatsen naar de desbetreffende maand als deze is aangebroken.

Monthly log: Een overzicht van een hele maand. Hierin worden vaak afspraken geschreven, maar nog geen gebruik gemaakt van rapid logging. 

Moleskine: Moleskine is een veelgebruikt notebook voor Bullet Journalling.

Nuuna: Nuuna is een veelgebruikt notebook voor Bullet Journalling. 

Rapid logging: De Bullet Journal gaat oorspronkelijk om Rapid Logging, wat betekent dat jij jouw taken, notities en afspraken snel op papier kan brengen. Meer uitleg hierover is te lezen in de blogpost met algemene uitleg.

Ryder Carrol: Dit is de naam van de man die Bullet Journalling bedacht heeft. Meer informatie over zijn originele systeem is te vinden in deze blogpost. Verder kun je meer informatie vinden op zijn eigen website.

Spread: Een spread betekent twee bladzijdes naast elkaar, dus allebei de bladzijdes naast elkaar als je een notitieboek open slaat.

Tombow: De Tombow ABT Dual Brush pennen zijn brushpennen, die zijn voorzien van twee verschillende punten; een fijne punt en een penseelpunt. 

Travelers Notebook: Een Travelers Notebook is een kaft met elastieken erin. In de elastieken kun je notitieboekjes plaatsen zodat je meerdere notitieboekjes op één plek hebt.

Weekly log: Een overzicht van een week. Hierin worden vaak alle afspraken geschreven, maar kan er ook al gebruik worden gemaakt van rapid logging.

Yearly log: Een overzicht van een geheel jaar. Hierin worden vaak afspraken geschreven die al ver van te voren vast staan (dus gebruikt als Future log), verjaardagen en belangrijke data. 

Zijn er nog meer begrippen die voor jou onbekend zijn of waarvan jij vindt dat ze in dit rijtje thuis horen? Laat vooral een reactie achter zodat wij de lijst kunnen aanvullen. 

Heel veel liefs & happy journalling, Charissa

Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Margot Beumer (woensdag, 07 februari 2018 10:04)

    Wat dacht je van Key? ;)

  • #2

    me (maandag, 05 maart 2018 13:04)

    Brushpennen zijn pennen met een penseelpunt.
    Dual pennen zijn er met twee soorten punten.