· 

Alles over collecties!

Deze blogpost gaat helemaal over collecties voor in jouw Bullet Journal. Wat zijn collecties, waar laat je ze, wat zijn de meest gebruikte en meer!

Wat zijn collecties?

Jouw Bullet Journal is een plek waarin jij alles kwijt kan. To do list's, afspraken, belangrijke notities.. Maar wat doe je met lijstjes, overzichten en de leuke dingen? Hier komen de collecties om de hoek kijken.

Collecties is een verzamelnaam voor alle dingen naast de echte plan-pagina's (jouw dagelijkse to-do lists, jouw wekelijkse en maandelijkse overzichten). Collectie pagina's met belangrijke informatie, dingen die jij altijd bij je wil hebben, dingen die jij wil bijhouden.. noem maar op! Je kan het zo gek niet bedenken en jij kan er een collectie van maken. Alle overige informatie dus eigenlijk!

Waar laat je collecties?

De grote bedenker van het Bullet Journal systeem, Ryder Carroll, zegt op zijn website: "Om een collectie te maken, sla je pagina om en geef het een onderwerp. Zet nu al je taken, notities, evenementen en informatie erin. Als laatste, voeg het onderwerp en het paginanummer van deze collectie toe aan je index. That's it!" Zo makkelijk kan het dus zijn.

Binnen de Bullet Journal Community hoor ik vaak dat mensen het niet fijn vinden dat hun lijstjes of overzichten tussen hun dagelijkse planningen staan, wat ik zeker kan begrijpen. Een veel gebruikte oplossing hiervoor is om alle collecties achterin te zetten. Begin met de laatste pagina van jouw notebook en werk zo steeds naar voren. Op deze manier heb jij al jouw lijstjes en overzichten bij elkaar, apart van jouw planning-pagina's.

Zoals je ziet kun je dus jouw collecties overal in jouw notebook plaatsen. Denk er even goed over na wat jij het handigst vindt, alles mag :) !

De meest bekende collecties

Binnen de wereld van Bullet Journalling zijn er heel wat "populaire" collecties, de collecties die het meest gebruikt worden. Hieronder geef ik een overzicht van deze collecties, met bijbehorende uitleg en foto's.

Habit Tracker - het bijhouden van jouw gewoontes

Als je eventjes op zoek gaat naar Bullet Journal foto's op Instagram of Pinterest, zul je vast en zeker Habit Trackers tegenkomen. Deze trackers worden gebruikt om gewoontes bij te houden. Vaak worden horizontaal alle dagen van de maand neergezet en verticaal de verschillende gewoontes die bijgehouden worden. Voorbeelden van zulke gewoontes zijn: sporten, water drinken, op tijd naar bed gaan, opruimen, studeren, medicijnen innemen enzovoort. Het is de bedoeling dat je elke dag deze pagina openslaat, kijkt wat je die dag hebt gedaan en deze vakjes aankruist/aanvinkt. Als je dit goed bijhoudt elke maand, krijg je zo precies een overzicht van hoe vaak je deze activiteiten doet en aan welke gewoontes je nog moet werken. Ook kan het een trigger zijn om elke dag alle activiteiten te doen (zodat je dat satisfying gevoel krijgt van het afvinken, haha). Meer weten over Habit Trackers? Klik hier voor de blogpost hierover!

Brain Dump - alles wat in je hoofd zit op papier zetten

In Bullet Journal land kom je vast en zeker eens het begrip Brain Dump tegen. Dit staat letterlijk voor alles dumpen wat in je brein zit, het ordenen van de chaos. De pro's raden aan om dit één keer in de week te doen. Ga zitten, pak je Bullet Journal, sla een lege pagina open en schrijf op: "Brain Dump". En dan? Neem 10 minuten de tijd om alles op papier te gooien wat jij in je hoofd hebt. Wat moet je nog allemaal doen? Wat staat nog op je to do list? De eerste paar dingen zullen wat tijd kosten, maar als je eenmaal op gang bent, zullen de taken en notities blijven stromen. Probeer nog niet te filteren, laat dubbele dingen staan, streep de dingen die je waarschijnlijk toch niet gaat doen ook nog niet door. Dit komt allemaal later! Gooi alles op papier en als je écht niets meer weet dan is je brein waarschijnlijk leeg. Weg met de chaos! Probeer nu alles te ordenen. Zet wat van deze taken in je weekplanning, streep dubbele of onnodige dingen door, doe ermee wat je wil. Je hoofd is nu leeg en als het goed is ook iets rustiger en dáár is de Brain Dump voor!

Gratitude Log - waar ben jij dankbaar voor?

Gratitude Logs komen meestal maandelijks voor. Je kunt bij het opzetten van je maandelijkse pagina's een Gratitude Log maken door alle nummers van de dagen van de maand onder elkaar te zetten (net als de maandelijkse set-up van Ryder Carroll). De bedoeling van deze collectie is om elke dag iets op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Dat kan iets leuks zijn van die dag zelf (Een mega gezellige dag gehad met m'n zus) of iets algemeens (Wat een lieve vrienden heb ik toch!). Zo heb je een overzicht van dingen waar jij dankbaar voor bent, elke maand! Ik noem deze collectie ook wel mijn Happy Journal en ik schrijf iets dankbaars of leuks op van elke dag. Als je je eventjes down voelt hoef je maar naar deze pagina te kijken en het zal je zeker opvrolijken.

Memory Pages - een overzicht van jouw maand

Hoe leuk is het om elke maand terug te kijken naar de belangrijkste dingen die die maand zijn gebeurd? Ook dit wordt vaak gedaan in een collectie genaamd Memory Pages. Hier kun je ook meteen je creativiteit in verwerken, want hoe leuk is het om deze leuke gebeurtenissen te tekenen? Ik denk dat de onderstaande foto's genoeg uitleg geven over deze geweldige collectie.

Heel veel collectie ideeën

Hierboven zijn de meest bekende collecties uitgelegd, maar natuurlijk zijn er nog honderden andere dingen die jij vast kunt leggen in jouw Bullet Journal. Om je wat inspiratie te geven zijn hieronder heel veel ideeën te vinden!


Persoonlijke ontwikkeling

- Doelen

- Level 10 Life

- Quotes

- Dingen die mij blij maken

- De laatstekeer dat ik.. (kapper, manicure, schoonheidsspecialiste)

- Doodle pagina's

- Dagelijkse routine (wat doe je standaard als je opstaat of voordat je naar bed gaat?)

- Mood mandala 


Financieel en werk

- Spaardoelen

- Inkomsten en uitgaven

- Maandelijkse vaste lasten

- Werkuren overzicht


Familie en vrienden

- Verjaardagen

- Adressen en telefoonnummers

- Cadeau-ideeën

- Grappige uitspraken 

- Laatste keer dat ik gebeld heb naar..

Hobby's en vermaak

- Films (al gezien / nog te kijken)

- Series (al gezien / nog te kijken)

- Liedjes (lievelingsnummers, welke te downloaden)

- Boeken (al gelezen/ nog te lezen)

- Wat te doen bij verveling

- Bestellingen (wat heb je besteld, heb je het al betaald, wanneer is het binnengekomen?)


Reizen

- Paklijst

- Bucket list

- Plaatsen waar ik nog naartoe wil

- Plaatsen waar ik al ben geweest

- Restaurants

- Hotels

- Vakantie plannen


Bloggen

- Blog ideeën

- Upload schema

- Aantal bezoekers

- Aantal volgers social media

School

- Rooster

- Cijferlijst

- Deadline overzicht

- Aantekeningen

 

 


Voeding en gezondheid

- Recepten

- Eetplanning

- Afval-pagina

- Afspraken (dokter, tandarts etc.)

- Fitness

- Gezonde opties

- 30 dagen fitness challenges 

- Waterinname


Huishouden

- Wachtwoorden en inloggegevens

- Schoonmaakschema

- De laatste keer dat ik... (bed heb verschoond, de ramen heb gewassen)

- Inventaris

- Wat heb ik uitgeleend en heb ik het al teruggekregen?

- Standaard boodschappenlijstje



Ik ben super benieuwd wat jullie favoriete collecties zijn! Laat het hieronder weten in de comments. 

 

Heel veel liefs, Charissa.

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Vivian (zaterdag, 08 juli 2017 16:41)

    Ah geweldig dit, zo'n overzicht met collectie-ideeën! Ik vind het ook vaak een beetje puzzelen waar ik de collecties wil hebben. De belangrijkste - voor mij zijn dat overzichten van films en boeken - zet ik vooraan, nog vóór mijn eerste monthly-pagina's. Andere collecties maak ik tussen de maanden door, zodat het overzichtelijk blijft. Herinneringenpagina's heb ik ook, maar die doe ik bij de maandelijkse pagina's, evenals blogschema's.