· 

Kennismaking met AliExpress

Als iemand mij vraagt wat mijn favoriete shop is om Bullet Journal spullen te kopen zeg ik zonder twijfel AliExpress, in Bullet Journal land ook wel bekend als Ome Ali! Niet alleen om de lage prijzen en het grote assortiment, maar ook omdat daar dingen zijn die je hier niet kunt krijgen.

Maar wat is AliExpress?

Misschien zie jij deze naam voor het eerst en vraag je je af wat dat nou precies is. AliExpress is eigenlijk een verzameling van allerlei shops uit het Verre Oosten. AliExpress is zelf dus niet een winkel, maar een platform waar mensen hun spullen kunnen aanbieden aan consumenten. Over Chinese webshops lees je zowel negatieve als positieve verhalen, zo vindt de ene het betrouwbaar en de ander vindt het een inbreuk op de Nederlandse economie. 

Hoe kan dit dan zo goedkoop zijn? Omdat er geen winkel tussen de fabrikant en de consument zit hoeft daar in ieder geval al geen winst gemaakt te worden. De prijs die je online ziet staan is dus vaak de groothandelsprijs. De gratis verzending wordt mede mogelijk gemaakt door het feit dat er zoveel pakketjes tegelijk verzonden worden voor zeer scherpe prijzen, wat soms maar op een paar cent per container totaal komt. Dit verklaart wel meteen de lange verzendtijd.

Is het betrouwbaar?

Net als bij Marktplaats zitten ook hier een paar rotte appels tussen de verkopers. Gelukkig neemt AliExpress het wel serieus om deze mensen aan te pakken of zelfs te ontzeggen van de website. Mocht het dan toch fout gaan, is er een regeling dat jij als koper je geld terugkrijgt. Maar liever ben je dat hele proces natuurlijk voor. Dus hoe herken je een betrouwbare verkoper? 

Ga altijd zelf op onderzoek uit! Wanneer je bijvoorbeeld washi-tape zoekt, worden dezelfde patronen verkocht door verschillende shops. Verkies dan altijd een shop met meer dan 20 beoordelingen boven de shops zonder beoordelingen. Ook kun je als consument na het ontvangen van het product sterren geven aan de webshop. Dit is een handig hulpmiddel; zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om webshops met minder dan 3 sterren niet te kiezen. Wanneer je de feedback leest kun je er ook voor kiezen om alleen de feedback van consumenten uit Nederland te lezen, zo weet je nóg beter waar je aan toe bent. 

Benieuwd naar dit product? Klik hier!

Is dit product wel echt?

Behalve voor de grote hoeveelheden stickers en washi-tape, kun je op AliExpress ook terecht voor kleding, schoenen, cosmetica, speelgoed, interieur etc. En jawel, je zult het vast niet geloven,maar ook merkkleding wordt er verkocht. Een argument die mensen dan al gauw gebruiken is dat het nep zal zijn. Dit is inderdaad mogelijk, maar die kans wordt wel steeds kleiner. AliExpress is hier heel streng in, want zodra een verkoper 'Origineel' of 'Authentiek' in zijn omschrijving zet, is de verkoper verplicht om jou het originele kledingstuk te verkopen. Wanneer een verkoper een product origineel noemt maar toch een nep product levert, zal dit gelijk leiden tot een ban vanuit AliExpress. Let wel, er worden dus ook namaakproducten (van bijvoorbeeld Nike) verkocht en als er in de titel of omschrijving dus niet 'origineel' staat, weet je dus zelf dat je een namaak zult ontvangen. Dit verklaart ook meteen waarom deze nog goedkoper is dan de producten waar dit wel in de titel staat. 

Kies ook hier weer voor een winkel met een goede reputatie, dan zit je meestal wel goed. Heb je toch een nep product ontvangen? Neem dan contact op met de klantenservice van AliExpress en je zal waarschijnlijk direct je geld terugkrijgen. 

Hoe zit het met de betaling en levertijd?

De meeste producten worden gratis verzonden naar Nederland via China Post. Hier moet je wel altijd een beetje op letten, want er zijn toch ook wel een paar shops die niet gratis verzenden. Deze shops vragen meestal €1,44 en verzenden via AliExpress Standard Shipping. Persoonlijk zou ik dan nog even verder zoeken, want vaak worden dezelfde producten door meerdere shops verzonden en is er dan ook nog een shop die het wél gratis verzendt. Een tip: er is een mogelijkheid om de zoekresultaten te filteren op gratis verzending!

Bij alle producten staat aangegeven hoelang de levering duurt. Gemiddeld genomen is dit 20 tot 50 dagen. Kijk even naar de levertijd die de shop aangeeft bij het product, soms staat er bijvoorbeeld 16-36 dagen. Dit betekent echter niet dat je na 16 dagen boos kan worden op de verkoper. Je zult geduld moeten hebben voor je de producten binnen hebt, maar voor die prijs heb je dat er al gauw voor over. 

De betaling kan enkel via de onderstaande betalingsmogelijkheden. Je zult dus in ieder geval moeten betalen voor je de bestelling afrondt. Omdat je zelf op onderzoek bent geweest en de klantenservice van AliExpress zeer vriendelijk is zal dit veel mensen niet tegen houden. 

Betaal ik altijd invoerrechten?

Dit een veel voorkomende vraag als het onderwerp op AliExpress komt. Mensen zijn bang dat ze voor een stickervel al invoerrechten moeten betalen en dat de producten daarom zo goedkoop zijn. Dat is dus niet zo, maar er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten; 

  • Alle producten onder de €22,- mogen gratis worden ingevoerd. Hier moet je wel opletten dat je bij dezelfde shop onder de €22,- blijft. Mocht je een hoop dingen van één shop willen bestellen, probeer dat dan gespreid te doen, bijvoorbeeld door er een of twee dagen tussen te laten. 
  • Is je product duurder dan €22,- maar onder de €150,-? Dan betaal je de omzetbelasting over de waarde van de producten (dit is meestal 21%) en de inklaringskosten. De inklaringskosten die de pakketdiensten rekenen liggen vast en zijn onafhankelijk van de waarde van je bestelling; PostNL rekent €13,00, EMS €17,50 en UPS rekent 2,5% van de waarde (met een minimum van €10,50). Een klein rekenvoorbeeld: je bestelt iets met een waarde van €50,00 en de douane pikt jouw pakket eruit, dan komen de kosten op €10,50 aan btw (21%) plus €13,00. De totale extra kosten komen dus op €23,50 en dit is wel een grote teleurstelling als je dit niet verwacht. Deze extra kosten betaal je aan de deur aan de postbezorger. 
  • Is je product duurder dan €150,- betaal je ook nog eens douanerechten. De hoogte van de douanerechten verschilt per product en land van herkomst. De douanerechten zijn over het algemeen percentages die wettelijk zijn vastgesteld en worden geheven over de waarde die de douane aan de goederen geeft. Zie ook wel deze rekenvoorbeelden van de belastingdienst. Ook staan er op internet rekenhulpen die je kunnen helpen bij het berekenen van de invoerrechten. Hou je hier alleen niet te veel aan vast, de bedragen kunnen in werkelijkheid hoger uitvallen door verschillende redenen. 

Leuke zoektermen voor Bullet Journal

Wanneer je elke maand een thema in je Bullet Journal wilt hebben kun je hier natuurlijk perfect AliExpress voor gebruiken, mits je op tijd besteld natuurlijk! Denk bijvoorbeeld aan een zee-thema met kwallen (klik hier), een zomerfruit thema (klik hier & hier). Zo kun je voor elk thema wel stickers zoeken op AliExpress! Andere leuke zoektermen zijn; scrapbook stickers, summer washi-tape, washi-tape, scrapbooking en planner stickers. Klik eens wat rond en waan je in een totaal nieuwe wereld, maar pas op: afdwalen gegarandeerd! 

Bestel jij vaak op AliExpress en heb jij nog artikelen die een Bullet Journal fan niet kan missen? Deel ze dan vooral hieronder! 

Liefs, Maartje

Alle foto's en screenshot zijn van de website van AliExpress.

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Ing (dinsdag, 11 juli 2017 07:17)

    Dankjewel!